Waarom de juiste bandenspanning in de gaten houden?

 1. Wij weten precies welke autoband welke bandenspanning moet hebben.
 2. Wij brengen gratis uw banden op de juiste spanning! Rijd langs bij één van onze vestigingen
 3. Wij weten precies welke auto op welke bandenspanning rijdt
 4. Veel betere rijprestaties bij de juiste bandenspanning, waardoor u meer brandstof bespaart en Co2 uitstoot reduceert.

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel in uw auto te rijden. Een autoband presteert alleen maximaal als deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt. De bandenspanning is hierbij van cruciaal belang.

Bandenspanning auto

Een bandenspanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van uw autobanden. Dit geldt zowel voor uw winterbandenzomerbanden en 4-seizoenenbanden. Daarnaast kan het de verkeersveiligheid ernstig beïnvloeden. Rijdt u op een te hoge of te lage bandenspanning, dan gebruikt uw auto meer brandstof en slijten uw banden sneller. Dit betekent dus dat u meer brandstofkosten hebt en dat uw banden eerder vervangen moeten worden. De juiste bandenspanning zorgt dus voor:

 • Goede rijprestaties
 • Verkeersveiligheid
 • Minder brandstofkosten
 • Minder slijtage
 • Een bandenspanning die 25% te laag is verhoogt de rolweerstand met 10%. Hierdoor neemt uw brandstofverbruik met circa 2% toe.
 • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg. Hierdoor heeft u een langere remweg en een hogere slipkans.
 • Een te lage of te hoge bandenspanning verhoogt de kans op klapbanden.
 • Door een te lage bandenspanning is uw auto minder goed in staat onregelmatigheden in het wegdek op te vangen.
 • Door een te lage of te hoge bandenspanning verslechtert uw wegligging. Bij de juiste bandenspanning is het stuurgedrag optimaal.
 • Een te lage of te hoge bandenspanning zorgt voor de verkeerde slijtage van uw banden.

Bandenspanning

Kom langs en wij brengen uw banden gratis op spanning!

Welke bandenspanning

Profile Car & Tyreservice adviseert om deze maandelijks te controleren. Controleer ook de reserveband regelmatig om vervelende verrassingen bij bandenpech te voorkomen. Daarnaast adviseren wij om voor aanvang van lange reizen de bandenspanning te controleren of te laten controleren. U doet de beste meting als uw banden koud zijn. Onder koud verstaan wij dat er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is. Heeft u toch al enkele kilometers afgelegd? Vul de band dan met minimaal 0,3 bar extra dan opgegeven staat bij de adviesspanning. Verlaag de bandenspanning nooit als de banden warm zijn. Dit veroorzaakt vaak een bandenspanning die beneden de adviesspanning komt. Per as is het belangrijk dat de bandenspanning op beide banden gelijk is. Vanzelfsprekend moet het ventiel afgesloten worden met een ventieldopje.

 • Controleer bij voorkeur als de banden koud zijn. Uw banden zijn 'koud' wanneer u niet meer dan 5 kilometer hebt gereden.
 • De juiste bandenspanning voor uw banden staat in het instructieboekje van uw auto, op een sticker in het portier of de tankklep. Ook kunt u dit nagaan bij uw Profile Car & Tyreservice vestiging of op onze pagina met de bandenspanningstabel.
 • LET OP: De fabrikant kan een afwijkende spanning opgeven voor rijden met volle bepakking; houd daar rekening mee als u bijvoorbeeld op vakantie gaat.
 • Bij de meeste tankstations kunt u uw bandenspanning controleren en in één moeite door de banden oppompen. Dit is niet altijd gratis, neem dus een muntje van 50 cent mee.
 • Stel de meter van de pomp in op de juiste spanning.
 • Schroef het dopje van het ventiel, sluit het mondstuk van de pomp erop aan en houd deze net zolang aangedrukt totdat de gewenste bandenspanning is bereikt. Meestal hoort u dan een signaal. (Let er op dat u het mondstuk recht houdt op het moment dat u dit erop zet, zeker stalen/lichtmetalen ventielen zijn gevoelig voor breken).
 • Herhaal dit voor de andere banden. Dit geldt zowel voor winterbandenzomerbanden en 4-seizoenenbanden
 • Vergeet niet om ook regelmatig uw reservewiel te controleren.
 • U kunt ook thuis uw bandenspanning meten met een eenvoudige drukmeter die u op het ventiel aansluit.
 • Voer de controle van uw bandenspanning elke maand uit en controleer de banden op beschadigingen

Klapband en bandenspanning

Door op een verkeerde bandenspanning te rijden verhoogt u de kans op een klapband. Uiteraard zorgt dit voor gevaarlijke situaties op de weg. Door te weten op welke bandenspanning uw auto moet rijden voorkomt u dit probleem. Bovendien moet u regelmatig uw bandenspanning controleren. Ook hiermee verkleint u de kans op een klapband. Door uw autobanden tijdig op te pompen zorgt u ervoor dat de kans op een klapband ook kleiner is. Klapbanden kunnen bij ieder voertuig voorkomen. Let dan ook op de bandenspanning bij bijvoorbeeld vouwwagens, caravans en aanhangers. 

Spanning winterbanden

Voor de bandenspanning van uw winterbanden gelden eigenlijk dezelfde regels als hierboven beschreven. Rijd nooit met een te harde of te zachte winterband. Dit kan net als met andere autobanden voor gevaarlijke situaties zorgen. De juiste bandenspanning is dus ideaal. Met welke bandenspanning u moet rijden vindt u bij de verschillende tankstations of in het boekje van uw auto. Uiteraard kunt u ook bij ons langskomen voor een gratis bandencheck. 

Bandenspanningstabel

Meer weten over uw exacte bandenspanning? Lees hier meer over de bandenspanningstabel.

Klantbeoordeling

Profile
9.310
Wij verbeteren onze service continu. Dat kan alleen met uw hulp. Lees de beoordelingen van klanten of laat er zelf één achter.
Gebaseerd op 3911 recensies

Alles over autobanden

Terug naar boven